Slik får du en optimal start på din presentasjon

Slik får du en optimal start på din presentasjon

Det sies at mennesket bruker under 10 sekunder på å bestemme seg for hva de synes om en presentasjon. Etter det må du jobbe hardt for å rette opp et dårlig inntrykk.

Min første bevisste erfaring med dette var da jeg som fersk lærerskolestudent ble hyret inn av et kor for å fortelle dem om formidlingens kunst. Jeg hadde på den tiden lang fartstid fra scenen som sanger, skuespiller og lærer, men ingen erfaring som kursholder for voksne. Med ungdommelig eplekjekkhet tenkte jeg å bruke meg selv som eksempel og startet presentasjonen bevisst veldig famlende og usikkert, ruggen stemme og flakkende blikk. Dette gjorde jeg i ca 15 sekunder før jeg tok et tydelig skritt fram, så mitt publikum trygt i øynene og sa med klar og stødig stemme: ”Eller jeg kan gjøre det sånn!”

Jeg var fryktelig fornøyd med meg selv og måten jeg viste dem hvordan det ikke skulle gjøres for deretter å være riktig så flink, men det var rett og slett ikke måten å gjøre det på. I løpet av den korte tiden hadde jeg allerede mistet de fleste i bakerste mannsrekke. Og ikke klarte jeg å hente dem inn heller. Den feilen gjør jeg ikke igjen.

Det er med andre ord ganske hensiktsmessig å ha en god åpning, hva enn det er i den settingen du er. Det er det for så vidt lett for meg å si, jeg jobber jo med dette daglig, men min erfaring er at alle, med rett fokus, verktøy og riktig trening kan få til gode åpninger.

Hva er en god åpning? Her finnes det selvsagt et utall meninger, modeller og muligheter. Jeg tar utgangspunkt i det jeg har erfart at folk oppfatter. Mye dreier seg om forventninger og talers evne til å oppfylle dem.

Hva kan du gjøre?

Forut for presentasjonen er det selvsagt essensielt at du vet hva du skal si, at du har beregnet ditt publikum, kjenner settingen osv. Men har du i tillegg gjort deg kjent med lokalet du skal snakke i? Enkle forberedelser som å ha stått der du skal presentere og kjent på akustikk, lys, luft og avstander gjør deg tryggere og mer treffsikker. Be om ekstra sett av alt fra tusjer og flipoverark til myggbatterier, da vet du at du har kontroll selv om teknisk ansvarlig tilfeldigvis er ute akkurat når du trenger bistand. Bruker du PowerPoint, ta med deg presentasjonen på egen minnepenn, på egen maskin og send den gjerne til teknisk ansvarlige i forkant. Sjekk selv om den virker før du går på.

Pugg grundig

Selv om du har full kontroll på det du skal snakke om, kan det være en god ide å skrive en kort og treffende innledning som du pugger utenat. Pugg grundig. Det behøver ikke være mange setningene, men de bør være fokuserte og tydelige. Disse få setningene kan legge et fantastisk godt grunnlag for hele presentasjonen. Si innledningen høyt for deg selv mens du øver. Ligger ordene godt i munnen din? Finn ord og setninger som ligger godt og blir myke, harde eller spretne – alt etter hva du ønsker skal oppfattes. Her er det mye å hente i detaljene. Det utgjør til og med en forskjell om du har konsonant eller vokal som første lyd. Det er lite rett og galt her, men det gir ulike effekter. Test det ut og se om du foretrekker det ene eller det andre.

Host med magen

Det siste du gjør før du går på scenen er å sette i gang musklene i magen din. Gå raskt til scenen eller ta et lite host uten lyd før du går opp. Når magen er med blir uttrykket bedre. Gjør du disse tingene har du et godt utgangspunkt. Da er det bare resten igjen. Vi er ikke på jakt etter det perfekte, det perfekte er ofte glatt og kjedelig. Vi jakter på den beste deg med din personlighet og ditt uttrykk, men med litt fokus og trening kan vi luke vekk det som forstyrrer budskapet og øke det som forsterker. Det dreier seg om bevisstgjøring, trening og en liten dose mot.

 

Lær mer om presentasjonsteknikk, ved å melde deg på kurset Presentasjonsteknikk med videoopptak