Jakten på den optimale arbeidsformen

Jakten på den optimale arbeidsformen

Cellekontor, free seating, hjemmekontor, eget kontor eller åpent landskap. Hvilken arbeidsmetode fungerer best?

– Jeg har jobbet lenge med å finne svar på nettopp det, forteller prosjektleder Bjørn Rinde i Confex. Han har vært i kontakt med forskere, arbeidsgivere og ansatte for å finne den optimale arbeidsformen. 

Trenger ikke å dra på jobben

– Enkelte forteller at de sjeldent drar på jobben i det hele tatt. De arbeider hjemme, fra en cafe eller ute hos kunder det meste av tiden. Det eneste de trenger er tilgang til nettet, men det går på bekostning av det sosiale på arbeidsplassen mener Rinde, som får støtte fra jobbekspert Morten P. Røvik i Aftenposten.

– De fleste har behov for perioder med uforstyrret arbeidsro, men å isolere seg fra kollegaer på omtrent permanent basis fører til at man går glipp av inspirasjon fra andre. Dessuten er jo det å omgås kollegaer noe av det som gjør det hyggelig å jobbe, sier Røvik som er en av foredragsholderne på konferansen Fremtidens kontor og arbeidsmåter som Confex har satt sammen.

Kontor eller åpent landskap – hva er best?

– Det er rimeligere å plassere 20 pulter i et rom, fremfor å bygge 20 kontorer. At økonomi er en årsak til at mange benytter åpent landskap i dag er ganske selvsagt sier prosjektlederen, men det er også andre åpenbare fordeler med åpent landskap – selv om det ikke nødvendigvis er optimalt. Det er mye å ta hensyn til når du skal bestemme deg for å gå for kontor eller åpent landskap for de ansatte.

Noen elsker – andre hater – åpent kontorlandskap. Mye knytter seg til type arbeidsoppgave eller den ansattes personlighet, men kurs og konferanseleverandøren Confex har altså forsøkt å finne en fellesnevner for hvilken arbeidsløsning som totalt sett kan anses som best.

Papirløse og aktivitetsbaserte kontorer

Google har jobbet mye med utformingen av sine kontorer for å fremme kreativitet og innovasjon, mens Utdanningsetaten i Oslo kommune nylig har lykkes med å bli et papirløst kontor. Begge letter på sløret og forteller som sine erfaringer, mens advokatfirmaet Haavind forklarer hvorfor de satser på cellekontorer. Det er med andre ord mange veier til målet.

– Hva som er fremtidens kontor og arbeidsmåter er litt for tidlig å røpe, men de som deltar på konferansen kommer nærmere svaret, smiler prosjektleder i Confex, Bjørn Rinde – som gleder seg til 3. og 4. juni da det hele går av stabelen i Oslo.

Legg igjen en kommentar