Hvordan takle nervøsitet?

Hvordan takle nervøsitet?

«Uansett hvor redd du er, gjelder det å huske at det ikke finnes en reell trussel. En passe dose nervøsitet er en ressurs, og helt ufarlig»

De fleste skuespillere innrømmer åpent at de er nervøse før de skal på scenen, men de viser det ikke – de har lært seg å takle nervøsitet. Nervøsiteten føles mer inne i deg enn den er synlig for andre.

Det krever mot å akseptere at du rødmer, svetter, fryser, eller blir tom i hodet – men dette er normale følelser. Det kan være steinalderhjernen i deg som reagerer på at du er ensom og ”utenfor flokken”.

Prøv å stå imot trangen til å flakke med blikket, gå urolig omkring, eller snakke for fort. Gå nærmere tilhørerne, da ser du tryggere ut. Fest blikket i andres øyne, da blir du trygg.

Uansett hvor redd du er gjelder det å huske at det ikke finnes en reell trussel. En passe dose nervøsitet er en ressurs, og helt ufarlig.

Tilhørerne er overbærende og glemmer eventuelle tabber dersom du er kunnskapsrik og dyktig i faget ditt, har forberedt deg godt, og følger den røde tråden i presentasjonen din.

Fremføringen

Gå langsomt fram til din talerplass i sentrum, midt foran tilhørerne. La dem se på deg, og se på dem. Stå tungt med tyngde i begge ben. Motstå trangen til å kjøre på og starte før alle har øynene rettet mot deg. Du innleder altså med en kunstpause!

For å takle nervøsitet bør du tenke positivt og være godt forberedt på innledning og avslutning. Disse skal helst utfylle hverandre, og du skal kunne dem utenat. Se aldri i manuset ditt i begynnelsen eller på slutten.

Om du ikke har forberedt eller planlagt en presentasjon – avstå da fra å snakke. Et uforberedt budskap er en fornærmelse mot tilhørerne, og urettferdig mot deg selv.

Vil du bli tryggere og mer selvsikker når du holder presentasjoner? Meld deg på kurset Presentasjonsteknikk med videoopptak for å få praktisk trening i trygge omgivelser.

Kroppsholdningen viser om du kan kunsten på takle nervøsitet

Rett ut ryggen og slapp av i skuldrene. Bøy hodet naturlig fremover så du kan se rett på tilhørerne. Hvis mulig, unngå og stille deg bak et bord eller en talerstol. Det er mye bedre for helhetsinntrykket dersom du viser hele kroppsspråket ditt så tydelig som mulig.

Kle deg etter hvilken type presentasjon du skal holde, og hva som er komfortabelt for deg. Tilpass deg målgruppen, men ta vare på ditt varemerke gjennom være litt mer enn hverdagslig kledd. Bevissthet på antrekket ditt avslører også din innstilling til, og respekt for, tilhørerne.

Husk på at folk legger merke til dine sko, klær og din frisyre. Du får ikke en sjanse nr to til å gjøre et godt førsteinntrykk! Føler du deg vel og har kledd deg etter situasjon, vil det også være enklere å takle nervøsitet.

Artikkelen er skrevet av Barbro Fällman, Sveriges fremste retoriker. Hvis du ønsker å lære mer om hvordan du kan takle nervene og bli en bedre retoriker, kan du melde deg på kurset Retorikk – kunsten å overbevise og påvirke

Retorikk - Barbro Fällman - Slik kan du takle nervøsitet