Personlig effektivitet – Slik tar du ferie med god samvittighet!

Personlig effektivitet – Slik tar du ferie med god samvittighet!

Ikke ta med jobben på ferie

Ferie med god samvittighet – er dette en fjern tanke for deg? Uansett om du skal til sydligere strøk, en tur på hytta eller bare vil nyte juleferien uten å tenke på jobb, er det smart og forberede deg godt for å kunne slappe av ordentlig.

Ferie er en tid for rekreasjon og refleksjon. Likevel følges den av en lett følelse av stress og utilstrekkelighet. Du jobber og jobber helt til ferien plutselig er der, og allikevel rekker du ikke alt som skulle vært gjort. Akkurat når du har roet litt ned ringer en kollega fra jobben, og behøver hjelp med å finne noen dokumenter. Og når du er tilbake på jobb etter ferien, møter du en stappfull mailboks og kanskje hundrevis av uleste mail. Så hvordan skal du egentlig forberede deg slik at du kan nyte en etterlengtet ferie med god samvittighet?

Kanskje tenker du at du har god tid, men begynner du forberedelsene nå trenger du ikke kjenne deg fullt så stresset.

Da jeg her om dagen ble intervjuet om hva man kan gjøre for å planlegge ferien på en strukturert måte slik at man kan ta ferie med god samvittighet, svarte jeg:

1. Sett av tid rett før og rett etter ferien

Blokkér uken før slik at du ikke har noen møter da (eller i det minste så få som mulig). Du kan trenge en uke for å få ferdig både oppgaver du virkelig trenger å avslutte før du tar ferie, og oppgaver andre «bare trenger litt hjelp til før du forsvinner».

2. Mens du er borte fortsetter mailene å rase inn

Når du kommer tilbake må du ta hånd om alle sammen. Hvis du da har fylt den første uken med møter blir du hengende enda en uke etter, og det kan lett ta flere uker (og kanskje måneder), før du er à jour. Blokkér derfor den uken du kommer tilbake også. Jeg pleier å si: Én uke borte = en hel dag med mailhåndtering etterpå (jeg får mellom 60 og 80 mail om dagen). Et annet tips er å sette opp en fraværsmelding hvor du spesifiserer at du ikke kommer til å lese mail i ferien. Be heller folk kontakte deg når du er tilbake.

Ferie med god samvittighet

3. Gjør materiell kollegaene trenger når du er borte lett tilgjengelig

Vil du bli mindre forstyrret av at noen spør hvor de finner dokumentene til et prosjekt? Legg fram de permene eller mappene det er mest sannsynlig at de kommer til å trenge. Du bør begynne med å lage en lapp eller et dokument, der du skriver opp alt noen kan få bruk for mens du har ferie. På den måten bygger du en sjekkliste du kan bruke før du går fra kontoret siste arbeidsdag. Rett før du går legger du frem alt som står på sjekklisten. Nå kan andre finne materiellet lettere (hvis det ellers er tomt på skrivebordet ditt). Det finnes også mange praktiske verktøy du kan bruke for å enkelt dele notater og organisere arbeidshverdagen.

4. Gå gjennom din «to do»-liste og ta frem oppgaver som forfaller mens du har ferie

Bestem allerede nå om du:

  • Flytter forfallsdato til et senere tidspunkt og gir beskjed til dem du skal utføre oppgaven for
  • Flytter forfallsdato til et tidligere tidspunkt, så du får gjort oppgavene før du tar fri
  • Delegerer til en kollega som er på jobb mens du har ferie. Planlegg når du skal lære opp vedkommende hvis nødvendig

Ferie med god samvittighet – gå knirkefritt både inn i, og ut av, ferien

Hvis du allerede nå tar tyren ved hornene, kommer du til å få enda mer glede av ukene med fri. Slik at ikke ferien blir preget av stress og slit. Du kommer raskere i gang etter ferien, uten å behøve å bære en tung ulest mail-byrde når du er tilbake igjen.

Lykke til, og god ferie!

David Stiernholm, struktør.

David Stiernholm lærer deg hvordan du tar ferie med god samvittighet