Derfor bør du ansette millennials – og dette må du tenke på

Derfor bør du ansette millennials – og dette må du tenke på

Å ansette millennials – er det verdt investeringen eller er millenniumgenerasjonen bare kravstore og late?

Ansette millennials - eller er de bare late og kravstore?

Hva i alle dager er en millennial?

Milennials er generasjonen som er født mellom begynnelsen av 80-tallet og frem til midten av 90-tallet. Mange av dem er ferske fra skolebenken, mens en del har allerede fått prøvd seg noen år i arbeidslivet. De skiller seg fra andre generasjonen ved at de har fått ny teknologi inn med morsmelka, digitalisering og globalisering. De ser verden med digitale øyne – for dem er forandring normalen. I tillegg er de litt bortskjemte. De har vokst opp med mange muligheter og høye krav, noe som speiler valg av arbeidsplass.

Fem veier til godt lederskap

Derfor bør du ansette millennials

Som et resultat av å ha vokst opp i globaliseringens tid er de selvstendige, knallgode med teknologi, data og sosiale medier. De er også unge med mye motivasjon, høye ambisjoner og ofte stor arbeidskapasitet. På den andre siden er de også raske på labben til å skifte jobb, har høye krav til arbeidsplass og leder, og de er avhengige av personlig frihet. Andre generasjoner vil kanskje se på dem som kravstore – men hvis du gir dem de rette premissene er de ofte fantastiske ressurser for bedriften som leverer gode resultater. Med teknologi og forandring i blodet, ser de ofte muligheter for bedriften som andre ikke ser.

Bli en bedre leder med disse 13 tipsene

Dette må du gjøre for å tiltrekke (og holde på) millennials

Svaret på om du bør gå inn for å ansette millennials i bedriften er et rungende ja! De henger med i tiden og kan bidra til innovasjon og digitalisering.

Slik lykkes du som leder

Læring, kreativ utfoldelse og ansvar

En millennial er opptatt av personlig vekst og ser på jobben som selvrealisering. Derfor må arbeidsoppgavene oppfattes som meningsfylte. De ønsker mye ansvar, nye utfordringer, de må få lære nye ting og på sikt få mulighet til å rykke opp i organisasjonen. Sett av tid til at millennials kan lære seg nye og utvikle eksisterende ferdigheter. Slike muligheter bør også nevnes i jobbannonsen og under intervju.

Millennials har hele livet fått høre at de kan oppnå alt! Som resultat har de ofte ekstremt høy tro på seg selv, og vil jobbe hardt for bevise at de kan levere.

Frihet

Frihet og tillit går hånd i hånd. Med stor grad av frihet vil millennials ønske å gjøre en enda bedre jobb. Å velge egen arbeidstid og -sted gjør millennials faktisk enda mer produktive. Hos verdens kanskje mest fremtidsrettede selskap, Google, har de til og med egne frisører og badstu som kan brukes i arbeidstiden. De ansatte hos Google kan ta en lur når de vil, jobbe 20 % av tiden på egne prosjekter og ta med hunden på jobb. Selv om dette nok er litt for ambisiøst for de fleste andre, er det mye å lære av Googles frihetsprinsipp.

La millennials holde i egne prosjekter og ta eierskap over egne arbeidsoppgaver og prestasjoner. Millennials er vant til mye skryt, så vær nøye på å gi anerkjennelse når de har gjort en god jobb og oppfordre dem til å formidle sine prestasjoner til deg og resten av bedriften.

Husk også at sosiale medier er en stor del av millennials’ liv, så ikke forby eller se ned på bruk av SoMe, heller ikke i arbeidsdagen. Kanskje de blir gode ambassadører for bedriften på sosiale plattformer.

Gi millennials personlig frihet, og de vil forbløffe deg. De er ikke opptatt av å misbruke friheten til å jobbe mindre, men heller jobbe når og hvor det passer dem best og når de er mest effektive. En vedvarende trend er at skillene mellom arbeid og fritid viskes mer og mer ut, noe som også betyr at millennials ikke har noe mot å jobbe litt på fritiden. Dette innnebærer også strenge kleskoder og veldig profesjonelt språk. Ha en jordnær tone med millennials og oppfordrer gjerne til lek og kreativ utfoldelse.

Millennials ønsker en jobb som gir dem mening

Millennials har ikke bare vokst opp med globalisering og teknologi. De har også vokst opp med et stort fokus på klimautfordringer og samfunnsansvar. Driver bedriften din uetisk eller har et dårlig omdømme, vil du slite med å få tak i de skarpeste millennial-hodene. Her er viktige stikkord ærlighet, integritet og stolthet. For millennials er jobben en form for selvrealisering. De er faktisk mer opptatt av å gi noe tilbake til samfunnet og av et godt arbeidsmiljø enn av lønn.

Gjør noe gøy!

Lønningspils, firmaturer, lunsj ute, vaffelfredag og tembuidling. Hvorfor? For å skape et nært bånd mellom de ansatte og dele hyggelige opplevelser. Millennials har ofte få familieforpliktelser (ennå) og deltar gjerne på sosiale arrangementer. Siden de også er raske til å bytte jobb, bør du jobbe for å skape et godt arbeidsmiljø med nære relasjoner mellom de ansatte for å holde på millenniumsgenerasjonen. Har du en ansatt som lager problemer?  Ikke vent med å ta den nødvendige samtalen, negativitet kan spre seg raskt i organisasjonen.

Den digitale lederrollen

Hvorfor skal du gjøre endringer i bedriften for å tiltrekke millennials?

Enkelt. For å forbli konkurransedyktig, må bedriften henge med i den raske utviklingen. Hvis du er usikker på om du skal ansette millennials, bør du huske på at de har teknologi i blodårene, stjerner i øynene, konstant forandring sitter i ryggmargen og et ønske om å bidra til en bedre verden i hjertet. De er unge, ambisiøse og villige til å jobbe hardt for å bevise at de duger. Så gi dem en sjanse – selv om de kan fremstå som kravstore og kanskje mangler erfaringen du er ute etter. Jobber du aktivt for å ansette millennials, vil du ikke angre.

Slik blir du en fremragende endringsleder

Ansette millennials - slik lykkes du